Dagens scenario kring IT-styrning i många organisationer
Idag arbetar de flesta företag med att integrera sina IT-funktioner med företagets mål, investerarkrav och samhällsansvar. Detta kombineras med livscykelhantering för IT-resurser för att optimera den totala ägandekostnaden och skapa resultat i värdekedjan.
Inom denna mission ingår att hantera regelefterlevnad gällande olika data och digitala tillgångar med många olika syften. Om du verkar på en reglerad marknad är detta troligen en grundläggande del av er kärnverksamhet och leveranser till marknaden, med fokus på det ekosystem som utgör värdekedjan. Allt detta är känt, en del av det dagliga arbetet. Men för företag som hanterar fysiska produkter kommer detta bara att gälla några få år till.
Michael Porters Value Chain
Som företag är ni vana att justera verksamheten när regler förändras. Inom EU har vi exempelvis sett GDPR, NIS2 och DORA-förordningen för finansbranschen. Men nya regleringar från 2027-2028 som berör både fysiska tillgångar och data utanför er värdekedja innebär nya utmaningar. Om ni endast köper produkter, men inte vidareförsäljer dem, är ni vana att sätta upp krav enligt era egna regelverk för regelefterlevnad och kvalitet. Detta kommer också att förändras!
Bakgrund till utökade IT-uppdrag på grund av nya regelverk
I allmänhet behöver ert företag inom ett par år kunna spåra miljödata för produkter som sätts på marknaden, och ni måste kunna kontrollera denna data både före och efter leverans av era tjänster. Alla kunder utom slutkonsumenter kommer att kräva ett "digitalt produktpass" (DPP). För försäljning till slutkonsumenter är det obligatoriskt att ha hela konceptet på plats. Det digitala produktpasset fyller flera syften: för konsumenten ger det information för att göra hållbara val både före och efter köp, och säkerställer att produkten kan återvinnas eller avyttras med minimal miljöpåverkan. Den politiska agendan är att kontrollera material-innehåll så att produkter antingen kan ingå i ett annat ekosystem eller hanteras utan att förorena miljön vid slutavyttring. I praktiken innebär detta att alla produkter måste ha utökad märkning som ska kunna kopplas till den modell, batch eller enskilda vara ni har sålt. Därmed ligger ansvaret för data och information utanför er egen värdekedja, men inom ert bredare ekosystem. Därmed finns det ett antal aktiviteter Er organisation behöver starta upp:
Åtgärder för ”Economic operator” att genomföra inför 2027-2028
- Säkerställ att ni har kapacitet för att hantera spårbara miljödata för både digitala och fysiska data, separat eller i kombination – tänk som en ”eko-datakedja”.
- Besluta med era produktägare hur dessa funktioner ska vara aktiva fram till produktens fysiska och mekaniska slut.
- Kartlägg företagets framtida inköp, försäljning och service av fysiska produkter och hur det skall gå till som ”economic operator” inom hela EU.
- Utforma en strategi för miljödata för er master data , produktmärkning och paketering så att de kan spåras både inom och utanför värdekedjan.
- Informera era nuvarande ansvariga för regelefterlevnad om behovet av att driva spårbarhet och informationsansvar enligt ”EU delegated acts”(EU-lagstiftning). Det räcker inte med administrativt stabsarbete och förvaltning av policies.
- Tilldela IT-resurser för tjänstehantering som kan starta under andra kvartalet 2025 med leveranser inom en 18-24 månaders tidsplan. Sök på JTC-24 på internet för att få en inledande förståelse över kommande standardisering.
Vad gäller för offentlig sektor och företag som anskaffar för eget bruk som användare i framtiden?
Om ni inte producerar eller handlar vidare kan ni behöva följa policys (en mindre rapportering) enligt organisationens eller lagstiftningens krav. Detta påverkar kanske inte direkt era IT-resurser relaterat till Digitalt Produktpass, men ni behöver åtminstone ha era processer och leverantörskedjestrategier på plats som säkerställer formalia. Så att ni inte får avbrott i Er dagliga verksamhet. Det är ett helt nytt sätt för företag att förvalta data och har ni många små leverantörer behöver ni ge dem framförhållning.
Framtida behov och anskaffning
Ni måste ni försäkra er om att produkten kan handlas med ett digitalt produktpass från er leverantörsbas, oavsett om det är från en fabrik i Bangladesh, Storbritannien eller Latinamerika – inte ens på Amazon kan ni göra avsteg.
Be inköp kartlägga om ni har mellanhänder på er anskaffning och kontrollera att era inköp kan fortsätta ske störningsfritt, men att dessa är deklarerade med DPP för EU:s inre marknad.
Tag även en diskussion med företag som levererar service att de inte får störningar i sitt åtagande på sikt att klara avtalen för er. T ex laboratorieutrustning som har slitagedelar som byts ut vartannat år. Säkerställ att det inte kommer bli problem med leveranser av dessa kopplat till att de produkterna inte kan levereras pga de nya förordningarna.