Cybersäkerhetslagen (NIS2) – pålaga eller möjlighet?

2025-02-03
Som Du så väl vet lever vi i en värld som kännetecknas av stora tekniska landvinningar inom AI samtidigt som hoten mot system och IT ständigt ökar. Inom EU har detta uppmärksammats och har resulterat direktivet NIS2 som kommer att träda i kraft i Sverige under 2025.

För att vara förberedd på det värsta, och inte alltid behöva hoppas på det bästa, krävs det övning och åter övning.  Med övningar skärper en organisation sin förmåga, färdighet och säkerhet i att snabbt agera, vidta rätt åtgärder och minska de negativa konsekvenserna.

NIS2 kokar ner till att en stor del av både privat och offentlig sektor kommer att påverkas av innehållet i ovanstående. Så frågan är hur väl rustad just din verksamhet är?

BiTA har gedigen erfarenhet av olika direktiv och ramverk och har därför ägnat mycket tid åt att sätta oss in i kraven och förstå hur det kommer att påverka offentliga och privata organisationer. Kunskapen om NIS2 tillsammans med vår stora erfarenhet av förändringsarbete, efterlevnad och organisationskultur gör att vi törs sticka ut hakan och ge dig två förslag.
  1. Vill du få bättre insikt om vad NIS2 egentligen handlar om och hur direktivet påverkar just din verksamhet? Då är en workshop tillsammans med våra experter i ämnet under en dag en god idé. Du kommer att stå bättre rustad att fatta rätt beslut. Vi går igenom kravens innebörd, hur de påverkar organisationer samt vilka åtgärder som krävs (generellt) för att klara efterlevnad framgent.

  2. Vill du förstå hur väl rustad din verksamhet är i relation till kraven inom NIS2? Då föreslår vi en GAP-analys där vi under två dagar granskar er organisation, liknande en revision, för att visualisera inom vilka områden det finns utmaningar. Resultatet från analysen mynnar ut i konkreta rekommendationer från BiTA om vilka aktiviteter som behöver genomföras. Ni kommer därmed stå bättre rustade inför en framtid som redan är här!
Erbjudandet riktar sig både till ledande positioner inom IT men eftersom ett av kraven i NIS2 är ”Ledningens engagemang” ser vi gärna att någon ur organisationens ledning också deltar.
 
Kontakta Anders.thelander@bita.eu för att boka in ett kort möte för att veta mer.