Compliance – mycket mer än regeluppfyllnad!

2024-09-23
 
 
Det finns värden att hämta hem för den som vill och förmår att närma sig arbetet med regeluppfyllnad med rätt förhållningssätt och självfallet rätt arbetssätt. Genom att påvisa efterlevnad höjs förtroendet för organisationen. Arbetet blir mer strukturerat men ändå finns tid avsatt för förbättringar, omvärldsbevakning och innovation.

Att vara compliance, det vill säga efterleva, har blivit allt viktigare i kölvattnet av nya förordningar som kommer från EU, men också ambitioner på nationell nivå inom områden som miljö, jämlikhet och nu senaste säkerhet. Tillsammans med gamla och nya ramverk, nödvändiga för att exempelvis hitta rätt styrning och arbetssätt riskerar allt detta att skapa ännu mer byråkrati och administration vilket blir på bekostnad av redan dåliga produktivitetssiffror där Sverige underpresterat de senaste 10 åren. Men! Det behöver inte vara så. Rätt hanterat kan arbete med efterlevnad resultera i en effektivare och säkrare verksamhet.
 
Utmaningen är att förstå vad man redan har, vad som måste kompletteras, men framför allt hur delarna hänger ihop. Exempelvis ställer kraven i NIS2, DORA, CER och AI-förordningen inga som helst krav som främjar en stelbent organisation. Många av förordningarna såväl som många etablerade ramverk ställer krav på riskbedömningar, förbättrad beredskap och ständiga förbättringar vilket hanteras bäst i en agil organisation med agila arbetssätt. Dessutom är många av uppställda kriterier direkt förenligt med de delar som är nödvändiga för att en organisation ska kunna bli effektiv med en utvecklad förmåga att generera kundnytta.

Så hur gör man då för att lyckas? Kraven i förordningarna bör inkluderas i rutinerna som beskriver det dagliga arbetet samt som naturliga delar i verksamhetens årshjul.

En annan viktig faktor för att arbetet med efterlevnad inte ska bli en administrativ börda är att förstå vem som gör vad i en verksamhet. Detta i allt från styrelse och ledning till team och medarbetare. Ett klargörande som ofta utgör en välgörande process för de flesta organisationer då parallelleffekten blir att tydlighet vad gäller mandat och ansvarsutkrävande. Två variabler som i många verksamheter i dagens Sverige är allt för otydliga.

Så det finns därmed stora värden att hämta hem för den som vill och förmår att närma sig arbetet med regeluppfyllnadmed rätt förhållningssätt och självfallet rätt arbetssätt. Genom att påvisa efterlevnad höjs förtroendet för organisationen. Arbetet blir mer strukturerat men ändå finns tid avsatt för förbättringar, omvärldsbevakning och innovation. Cybersäkerhetslagen hjälper oss att säkerställa driftsäkerhet, hög tillgång till IT samt en minskad risk för skada i samband med cyberangrepp. Kraven på ständiga förbättringar hjälper organisationen att bli än mer följsam mot förändrade behov och omständigheter. Vi svarar snabbare upp mot verksamhetens föränderliga behov.

BiTA Service Management
Vi gör din verksamhet konkurrenskraftig i en tid där mycket handlar om effektivisering, digitalisering och att få en vinnande kultur. Vi levererar kunskap om trender och omvärld, beslutsförmåga och genomförandekraft av viktiga projekt. Vi kallar det för Operativ Excellens.  
 
Lyssna gärna också på vår kunskapsfrukost Compliance till regelverk - samtidigt agil och effektiv. Boka dig här. 

Kommentera inlägget

(endast BiTA kan se din epostadress)
Här sker en kontroll av att det är en människa som skickar uppgifterna.

Tidigare blogginlägg

ITIL® is a registered trademark of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited. All rights reserved.